Kia Motors kuulub viimasel ajal kütusesäästlikkuse valdkonnas autotööstuse lipulaevade hulka ja tähistab uue Guinnessi rekordi püstitamist, olles saavutanud bensiinihübriidmootoriga auto madalaima kütusekulu 48 USA osariiki läbival sõidul.

Autojuhid, Illinoisi osariigist pärit Wayne Gerdes ja New York Cityst pärit Chris Bernius, piloteerisid standardvarustuses 2011. aasta Kia Optima Hybrid sedaani edukalt Ameerikat läbival 12 712 km pikkusel teekonnal, saavutades sealjuures suurepärase tulemusena keskmiseks kütusekuluks 3,64 l/100 km ja lüües sellega auto ametlikku EPA maantee kütusekulu koguni 61,37 protsendi võrra.

Kia 48 osariigi maanteekatse läbiti 14 päevaga, mille jooksul kujunes päeva keskmiseks läbisõiduks 908 km. Selle teekonna läbimisel kasutas Optima Hybrid vaid veidi enam kui 5,5 paagitäit bensiini, jättes tankimiste vahele keskmiselt 2 282 km pikkused vahemaad. Vastamaks Guinnessi World Record organisatsiooni nõuetele, pidi Optima Hybrid kogu reisi vältel kandma kaht inimest ja nende pagasit.

Rekordiüritust tunnistas Guinnessi World Records organisatsiooni kohtunik Philip Robertson, kes andis Georgia osariigis West Pointis asuvas Kia Motorsi tootmishoones 12. septembril toimunud ametlikul tseremoonial juhtidele üle ka Guinness World Record maailmarekordi sertifikaadi.

Püstitatud rekordi ametlik nimetus on „Bensiinihübriidmootoriga auto madalaim kütusekulu 48 üksteisega külgnevat USA osariiki läbival sõidul,“ mis on tegelikult Guinness World Records rekorditeraamatu vastloodud kategooria. Kvalifitseerumaks uue maailmarekordi vääriliseks, pidi Kia Optima Hybrid saavutama tulemuseks vähemalt 4,5 l/100 km, mida vähenõudlik Optima Hybrid edestas koguni 23 protsendi võrra.

Pärast kohalike aukandjate ja Kia meeskonna liikmete osavõtul 26. augustil Georgia osariigis West Pointis asuvas Kia tootmisüksuses toimunud teelesaatmist alustasid juhid oma ajaloolist reisi kellaosuti liikumise suunas, kusjuures kahe sohvri keskmine päevaläbisõit oli ligikaudu 908 km. Nad lõpetasid oma teekonna Lõuna-Carolina osariigis asuvas Greenville’is veidi enam kui kaks nädalat hiljem, 9. septembril. Pärast Guinness World Records rekorditeraamatu ametnike läbiviidud ranget akrediteerimisprotsessi toimetati juhid koos autoga pidulikuks lõputseremooniaks tagasi West Pointi.

Kia Motors Corporationi vanemasepresident ja tegevjuht Thomas Oh ütles: „Kia Motors on äärmiselt uhke uue Guinnessi rekordi püstitamise üle. See annab tunnistust Kia Optima Hybridi disaini, tehnika ja tootmismeetodite kvaliteedist. Juhid pidid oma teekonnal kokku puutuma igasuguste Ameerika maastike ja ilmastilkutingimustega ja suurepärase kütusekulu saavutanud Optima Hybrid sai kõigega hakkama ilma ühegi tõrketa.

„Läbi Ameerika Ühendriikide sõitmisel puutus Optima Hybrid kokku temperatuuridega, mis varieerusid 47,8 plusskraadist pakaseliste miinuskraadideni. Meeskond sai hakkama Rocky mäeaheliku tõusude ning Chicago, New York City ja Las Vegase tipptunni liiklusega, mis muudab Optima Hybridi kütusekulu veelgi muljetavaldavamaks,“ lisas hr. Oh.

Rekordi püstitamisel osalenud autojuht Wayne Gerdes ütles, et „Kia Optima Hybrid oli selleks pikaks maanteereisiks täiuslik sõiduk. See on mahukas, mugav, mõnusalt juhitav ja selle paralleelsed bensiini- ja elektrimootorid tagasid maanteesõidul olulise kütuse kokkuhoiu, samuti käitus auto terve 12 712 km pikkuse matka vältel täiesti veatult.

Selle märkimisväärselt madala kütusekulu saavutamisel sõitsime igasugustes tingimustes, alates pikkadest ja sirgetest maanteedest ning kõrbetest ja lõpetades ummistunud linnaliiklusega, seega oli tegemist tõepoolest tegeliku elu kütusekulu näitega, mida võib saavutada mis tahes teine Optima Hybrid sõiduki omanik, kui ta pöörab tähelepanu oma sõidustiili üksikasjadele.“

Teekonna vastu täpsemat huvi tundvad fännid saavad tutvuda reisi igapäevaste blogikannetega, samuti foto- ja videomaterjalidega läbi selleks otstarbeks spetsiaalselt loodud Facebooki rakenduse aadressil http://www.facebook.com/Kiamotorsworldwide, kus autojuht Wayne Gerdes jagab ka oma vihjeid parema kütusesäästlikkuse saavutamiseks.